Bästa
Kontinentalsängen

Kontinentalsängen är en otroligt populär säng. Vi ger dig kunskapen om kontientalsängen för att se om den är bästa sängen för dig. 

kontinentalsäng bäst i test

Emma kontinentalsäng

5/5

Signatur kontinentalsäng

4.5/5

Senses kontinentalsäng

4/5

IKEA Dunvik kontinentalsäng

3.5/5

Bäst i test kontinentalsäng

Kontinentalsängen har ett bra tag varit den absolut populäraste sängen i norden. Det är en säng med hög komfort och väljer man rätt kontinentalsäng så har den en hög kvalitet och många års garanti. Hur många års garanti en kontinentalsäng har kan ge en liten indikator till hur hög kvalitet den har. En kontinentalsäng brukar man räkna med att den håller i 15-20 år innan du behöver byta ut den. Däremot en bäddmadrass bör man byta med 7-10 år mellanrum.

Då kontinentalsängen har blivit så populär och det är en stor investering har det dykt upp många olika tillverkare med varierande kvalitet. Det finns till exempel en del som har ett lägre pris och säljer dem som kontinentalsäng men där den nedersta sängbotten endast består av en tom låda som gör att sängen blir högre men inte ger någonting för sängens komfort. Därför är det viktigt att noga läsa på vad sängen är uppbyggd av, sängbotten ska bestå av en resårbotten som kan fås i olika fasthet och komfort.

För att hjälpa er att hitta den rätta kontinentalsängen som ger dig en god natts sömn har vi tagit fram ett kontinentalsäng bäst i test där vi sammanställer kontinentalsängar i klasserna lyx, premium, mellan och budget. Vilken budet du än har kan du hitta en jättebra kontinentalsäng av hög kvalitet och komfort. Önskar du komma ännu lägre i budget kan vi rekommendera att titta på våra tester: madrass bäst i test och ramsäng bäst i test.

Hitta snabbt det du söker

Bästa kontinentalsäng 2022 - Emma Kontinentalsäng

Ja faktiskt så är Emma vinnare även i denna kategori. De gör helt enkelt otroligt sköna sängar till bra priser. Vi har en hästen säng som vinnare i kategorin lyx men då priset sticker iväg rejält till den kategorin jämfört med en Emma kontinentalsäng så gör det att den inte blir en vinnare totalt. Det priset en hästen säng här finns det ett fåtal som har råd med och vi tycker att du i en Emma kontinentalsäng kan åtnjuta en säng av ypperliga ergonomiska egenskaper til ett relativt bra pris därför är det Emma kontintentalsäng som är vår övergripande vinnare över alla priskategorier. 

Emma sängar har vunnit flera olika tester både i Sverige och internationellt. De har vunnit flera priser för deras original madrass men även för resårmadrass och kontinentalsäng.  

Emma Kontinentalsäng finns i storlekar:

Fördelar

Nackdelar

Vad är en kontinentalsäng?

En kontinentalsäng är uppbyggd i tre olika lager. Det blir därmed en extra hög säng som passar extra bra till de som har svårt att komma upp ur de sängar som är lägre. På grund av alla dessa lager så ger en kontinentalsäng extra hög komfort och en god natts sömn.

Lager 1 sängbotten eller ramen – Längst ner har man en ramsäng eller en resårbotten som de även kallas. Denna del kan vara delad i två olika eller en hel säng. Vilket ni väljer beror på om ni önskar olika fasthet på de båda sidorna av sängen eller samma över hela.

Lager 2 komforten – Ovanpå denna ramsäng ligger en tjock madrass som också kallas resårmadrass. En resårmadrass är en madrass som har samma egenskaper som en resårbotten men utan den inbyggda träramen så denna del kan inte stå av sig själv utan kräver en ram under sig. Det är denna del som ger själva komforten. Madrassen har olika egenskaper som olika fasthet eller tryckavlastande egenskaper.

Här finns möjligheten att välja en hel madrass över hela eller i två olika delar. Däremot så är oftast de med två delar sängar av sämre kvalitet så kolla upp dem lite extra innan ni köper en delad madrass. Det finns många madrasser som anpassar sig efter din kropp och därmed fungerar även om ni väljer en hel och är två som sover i samma säng med olika kroppsbyggnad.

Lager 3 skyddet – Högst upp ligger en bäddmadrass. Denna del tillför ytterligare komfort men skyddar framförallt madrassen. Här finns också olika tjocklek och komfort att välja mellan.

Kontinentalsäng fördelar nackdelar

Många gånger är fördelarna för en person med en kontinentalsäng de som är nackdelar för en annan. Det är därför vi skriver att just sängvalet och den bästa sängen är individuellt och då inte bara när det kommer till hur kroppen ligger i sängen utan mycket handlar också om tycke och smak. En del tycker att en kontinentalsäng är estetisk tilltalande och inger en känsla av lyx medan andra tycker att de är jättefula och alldeles för stora.

Fördelar

Lätta att anpassa

Då en kontinentalsäng består av tre olika nivåer så finns det flera delar att anpassa för att passa just din kropp perfekt. Möjligheten finns även för att få olika fasthet i en dubbelsäng ifall ni är två som delar säng.

Finns i flera olika storlekar

En kontinentalsäng finns att få i allt från en enkelsäng på 80 cm i bredd till en 200 cm bred säng. De sängar som är extra stora över 180 x 200 cm brukar inte finnas hos alla tillverkare så är ni ute efter en säng i en mer udda storlek bör ni kolla upp vilka tillverkare som har att erbjuda detta innan ni bestämmer er för vilken säng ni önskar. De vanligaste storlekarna som säljer mest är 180 x 200 cm samt 160 x 200 cm.

Komfort

Orsaken de som väljer att köpa en kontinentalsäng ger är att de tyckte den sängen gav bäst komfort. Då en kontinentalsäng är uppbyggd i flera olika lager får du fler lager av fjädrar och stoppning. Detta gör att en kontinentalsäng ofta upplevs som väldigt mjuk och en del tycker att den är alldeles för mjuk. Även om man upplever sängen som för mjuk vid en första testning så behöver inte det betyda att den inte passar din kropp i längden. Det tar ett par veckor för din kropp att vänja sig vid den nya sängen.

Ingen skarv

Jämför vi kontinentalsängen med en ramsäng / resårbotten så är fördelen med kontinentalsängen att man slipper skarven emellan om man har en dubbelsäng. Även om du har en hel bäddmadrass ovan två resårbottnar brukar man känna av skarven. Du kan däremot välja en hel madrass istället om du kommer fram till att kontinentalsäng inte är något för dig.

Utseende

Ja det är faktiskt sant. Många väljer en kontinentalsäng för dess utseende. De tycker att det är snyggt med den upphöjda sängen och att det ser lyxigt ut med den stora maffiga sängen. Så även om utseendet inte kommer att ge dig en god natts sömn så spelar det en stor roll i valet av säng.

Nackdelar

Dyrare

En kontinentalsäng kommer med en högre prislapp än en ramsäng. Det som kan kosta riktigt mycket är själva sänggaveln till kontinentalsängen. Du kanske vill ha sänggavel som är i samma färg som din kontinentalsäng så det matchar. Att köpa en annan sänggavel är svårt då de flesta är gjorda för lägre sängar än en kontinentalsäng. Men är du händig kan du säkert snickra ihop en egen och spara in lite pengar där. Hållbarheten på en kontinentalsäng är lång så även om investeringen är hög så kommer den att hålla under lång tid.

Dammfällor

Då det blir en extra skarv in en kontinentalsäng då den är uppbyggd i olika lager så blir det ett ställe där damm lätt kan samlas. Tar man hand om sin säng och dammsuger den ofta så blir det inte något problem. Däremot är kontinentalsäng en säng som inte är godkänd av astma och allergiförbundet just pga denna extra dammsamlarskarv.

Svår att städa under

Eftersom en kontinentalsäng är så hög sätter man vanligen väldigt korta ben på den. Sätter du högre ben kan det bli svårt att komma upp i sängen och många anser att det inte ser snyggt ut heller. Detta gör däremot att det blir svårare att komma åt och städa under sängen. En kontinentalsäng är ganska stor och tung så det är inte något man heller flyttar på enkelt för att städa under.

Få val av färger

En kontinentalsäng finns oftast inte i så många olika färger att välja mellan utan det brukar vara några nyanser av grått eller svart. Sänggaveln brukar man kunna få i samma färg som sängen. Detta kan vara en nackdel för någon som gillar mycket färg men de flesta brukar istället sätta sin prägel på sängen genom snygga sängkläder, kuddar eller överkast.

Att tänka på vid köp av kontinentalsäng

Att läsa vårt kontinentalsäng bäst i test är ett bra första steg för att hitta den rätta kontinentalsängen för dig. Ett bäst i test jämför olika sängar och deras egenskaper och tar även in i hur bra sängen håller under många år. Alla de olika delarna av en kontinentalsäng testas tillsammans för att få en helhets bild av vilka fördelar eller nackdelar som finns med den kontinentalsängen.

Men ett test är ett test och du ska inte stirra dig blint på att du måste köpa den kontinentalsäng bäst i test eller som testfakta sagt kommer hålla längst utan det kan bland annat vara så att för just dig, dina förutsättningar, din kropp, hur du sover med mera så passar kanske nr 2 eller 3 i testet bäst. Alla kontinentalsängar som är med i vårt bäst i test är bra sängar av hög kvalitet som ger dig en skön säng.

Skriv en önskelista
Börja med att skriva ner vad du vill ha från en säng. Är din nuvarande säng för hård eller för mjuk? Varför vill du byta din säng? Vill du att din kontinentalsäng har någon speciell egenskap? När du vet vad du vill ha blir det lättare att utvärdera och läsa på om olika kontinentalsängar. Det brukar vara så att man får bestämma vilka egenskaper som är viktigast för att kunna hitta den bästa sängen till sin budget.

Läs på mycket
Att köpa en kontinentalsäng är en stor investering och det är därför viktigt att det blir rätt. Vi rekommenderar därför att du läser på mycket innan du gör ditt val. Du kan besöka en butik och lyssna på vad de säger där men du blir då påverkad av säljarens åsikter och de minuter du provar sängen i butik räcker inte för att veta om det är den bästa kontinentalsängen för dig. Läs därför på online i lugn och ro vilka egenskaper varje säng har och ta din tid på att välja din kontinentalsäng.

Tänk på varje lager
Läs inte bara på om resårbotten eller resårmadrassen utan ta med alla tre lager i din analys. Se vilka egenskaper varje del har och vad de innehåller för material och fördelar. Även bäddmadrassen är viktig att läsa på om för även denna kan vara fast, medium eller mjuk. Alla lager i en kontinentalsäng har sina egenskaper som hjälper till att ge en riktigt bra säng och med en bra säng kommer en bra sömn.

Titta lite extra på det första lagret, resårbotten, framförallt om du tittar på en kontinentalsäng i budgetklassen då det brukar vara denna del som man sparar in på.

Tro på dig själv
En säljare är en säljare och inte helt oberoende. De tycker självklart att de sängar som de säljer är de bästa och att du ska välja en av dem. Men det är du som ska sova många timmar så det är viktigt för din sömn att du får en skön säng som ger dig det stöd du behöver i en madrass.

Utifrån hur du sover och hur din kropp känns kan du välja den bästa kontinentalsängen för dig.

Vanliga frågor om kontinentalsängar

En kontinentalsäng är uppbyggd i tre lager. Längst ner har vi en sängbotten eller även kallad sängram. Denna del består av en resårbotten med en inbyggd träram som gör att sängen är fast och ej går att vika. Du kan då fästa sängben direkt på sängen utan att behöva en sängram. I denna del finns fjädrar och dessa kan ha olika egenskaper för att ge dig olika grader av fasthet och komfort. Mellanlagret består av en madrass, detta kan vara en resårmadrass eller en madrass med tryckavlastande material som formar sig efter din kropp. En resårmadrass innehåller fjädrar även den men inte den inbyggda träramen. Högst upp ovanpå allt detta ligger en bäddmadrass. Detta sista lager ger ett skydd för madrassen men också extra komfort. Det finns olika bäddmadrasser att välja till kontinentalsängen med olika fasthet eller egenskaper.

Kontinentalsängar finns generell i olika grader av fasthet; fast, medium fast eller mjuk. Det vanligaste och som passar flest människor är den som är medium fast. Men är du väldigt tung till exempel så kan du behöva en kontinentalsäng som är fast för att inte sjunka ner för djupt i sängen. Något som även spelar in på vilken fasthet man ska välja är i vilken position du helst sover i. Är du en magsovare, sidosovare eller ligger främst på ryggen. Vanligen har man olika sovställningar under natten vilket gör att medium fasta sängar är så populära.

Den säng som har blivit korad som bästa kontinentalsängen 2022 i flest test är Emma kontinentalsäng. Denna säng håller en hög kvalitet och ger en god komfort till ett bra pris. Det är därmed en prisvärd säng. Vill du veta vilka kontinentalsängar som blivit bäst i test 2022 i de olika prisklasserna kan du se detta högre upp på sidan. 

Den populäraste storleken för en kontinentalsäng är 180 x 200 cm. Även om det finns enkelsängar som kontinentalsäng så är det flest dubbelsängar som säljs av denna sängtyp. Det kanske är för att de flesta vuxna köper en dubbelsäng även om de inte har partner för tillfället och enkelsängarna är främst till yngre och som extrasängar. Då prislappen på en kontinentalsäng är lite högre så brukar de inte heller pryda så många studentbostäder utan det är senare i livet när man har en ordnad ekonomi som en kontinentalsäng kommer in i hemmet.

Som du kan läsa ovan så finns det de som älskar kontinentalsängen men även de som inte alls gillar den. Däremot brukar det ofta mer handla om utseendet som man inte gillar med kontinentalsäng än själva komforten eller egenskaperna i sängen. Är kontinalsägnar den bästa sängen? Ja det är som med allt annat individuellt men vi kan säga att en kontinentalsäng kan ge dig maximal komfort tack vare sina tre lager. Du får olika komfort beroende på pris du ger för sängen. Pris är inte direkt avgörande för om det är bästa sängen eller inte men ett billigare pris betyder ofta att någon del ger dig något mindre än en med ett högre pris. Det kan vara så att man har en resårbotten, resårmadrass eller bäddmadrass med mindre förmåga att anpassa sig eller att materialet den är tillverkad av är av sämre kvalitet. Ett pris kan däremot även bero på i vilket land sägnen är tillverkad i och det behöver inte direkt betyda att det är en sämre säng. Det rådet vi ger är att läsa på och inte bara titta på pris. Se även till att jämföra säng med säng, dvs titta vad kontinentalsängen kostar utan sänggavel om det går, annars räkna in sängram eller sänggavel i ditt pris till den sängen du jämför med.

Kontintentalsängar kommer i många olika storlekar. De vanligastes storlekarna är: 80 x 200 cm, 90 x 200 cm, 160 x 200 cm samt 180 x 200 cm. Dubbelsängar är de som säljs mest av kontinentalsängar och då kan det antigen vara två av 80 eller 90 cm madrasser eller en i storlekar 160 eller 180 cm. Förutom dessa storlekar finns det även i bredder 120, 140, 200 och längden kan också finnas i 210 cm.

Varje tillverkare bestämmer själv hur många års garanti de ger för sina sängar. Det kan även vara olika garanti för de olika lagren i din kontinentalsäng. Vanligen ligger garantin på mellan 10-25 år beroende på tillverkare.

Ja många erbjuder dig att testa din säng hemma i 100 eller 180 dagar för att du ska få chans att ordentligt se om det är bästa sängen för dig. Som vi skrivit om tidigare tar det minst ett par veckor för kroppen att vänja sig vid sängen och sängen att anpassa sig efter kroppen. Detta gör att de 10 minuter du är i butiken kan omöjligt ge dig svar på om det är kontinentalsängen för dig.

Vi skulle säga ja på att du behöver en bäddmadrass till din kontinentalsäng. Det som gör en kontinetalsäng är att den består av just tre lager och där är bäddmadrassen det översta lagret. En bäddmadrass kan ge dig extra komfort och ett skydd av din madrass så den håller sig ren och fräsch längre.

Ja det kan man om man önskar. Det går att lägga kontinentalsängen direkt på golvet. En del av komforten blir däremot mindre då även benen för en del för hur din kontinentalsäng rör sig och anpassar sig efter kroppen. Med det sagt så kommer den allra största delen av sängens egenskaper från vad ni väljer för resårbotten, madrass och bäddmadrass så att ni väljer att lägga kontinentalsängen direkt på golvet gör inte någon jättestor skillnad för hur bra ni kommer att sova.

Skillnaden är just dessa tre lager som kontinentalsängar består av; dvs sängbotten, madrasss och bäddmadrass. Andra sängar består av antingen en resårbotten med bäddmadrass ovanpå eller en madrass i en sängram där man ibland har en bäddmadrass och ibland inte beroende på vilka egenskaper madrassen har om bäddmadrassen tillför något extra eller inte behövs.

Då en kontinentalsäng är väldigt hög i sig själv med sina olika lager så är låga sängben att föredra. Väljer man högre sängben kan det bli besvärligt att ta sig upp i sängen.

Vilka olika färger som finns att välja på skiljer sig mellan olika tillverkare av kontinentalsängar. En del har endast en färg att välja mellan medan andra kan ha flera olika färger. Ibland finns även olika typer av tyg att välja mellan.

Om ni vill ha en kontinentalsäng för en person så finns det storlekar mellan 80 – 140 x 200 cm att välja mellan. Är ni två stycken som ska dela sängen rekommenderar man 160 eller 180 x 200 cm bred kontinentalsäng. När det kommer till längden är den vanligaste längden 200 cm men om man är väldigt lång över 190 cm så bör ni titta på en säng som är 210 cm lång. De allra flesta gillar stor säng så man kan breda ut sig och oftast brukar utrymmet eller pris bli avgörande för vilken storlek man väljer på sin kontinentalsäng.

En bra kontinentalsäng är en säng som anpassar sig efter kroppen och ger det stöd den behöver för att sova gott och få en god sömn. Vilken kontinentalsäng som är bra för dig beror dels på hur du sover och vilken stöd din kropp behöver.

Om du har en kontinentalsäng och funderar på om du behöver byta ut den mot en ny så är det första tecknet för att du har fel säng att du vaknar på natten för att du har ont eller bara att du vrider och vänder på dig väldigt mycket. Du sover helt enkelt inte bra och får inte en god sömn. Detta kan bero på att din säng är för hård eller för mjuk, att den har många år på nacken eller att den inte har rätt egenskaper för vad du behöver för att kunna sova gott.

Som vi tidigare har nämnt så är en faktor man tittar på vid val at kontinentalsäng vilken ställning man främst sover i, dvs sidan, mage eller rygg. De flesta personer har däremot mer än en sovställning under natten och därför är fastheten medium fast den vanligaste. Med denna får du ett gott stöd när du sover på rygg eller mage men samtidigt får kroppen sjunka ner när du ligger på sidan.

En ramsäng är till skillnad mot en kontinentalsäng endast i två lager och det som inte är med är den tjocka madrassen som är lager två på en kontinentalsäng. En ramsäng består av en resårbotten med bäddmadrass över. Fördelen med en ramsäng är att du kan lägga denna i en sängram om du kanske har en du gillar väldigt mycket och vill behålla. En kontinentalsäng står på egna ben och kan inte användas i en sängram. Tack vare kontinentalsängens olika lager så får du lite mer när det kommer till komfort och du får möjlighet att anpassa mer då du kan göra de bästa valet för varje del av sängen. Förutom resårbotten och bäddmadrassen som du har i en ramsäng får du här en tjock madrass ovanpå resårbotten. Denna del ger hög komfort och gör att du kan sova med ett gott stöd för kroppen. En ramsäng kan däremot vara ett bättre val som är väger mycket då den brukar kännas mer stabil. Valet mellan ramsäng och kontinentalsäng görs ofta av vad man tycker är snyggast och pris brukar avgöra. En kontinentalsäng kostar såklart mer då den innehåller fler delar än en ramsäng. Både ramsäng och kontinentalsäng kan ge dig en säng av hög kvalitet som ger dig bra stöd för kroppen så att du kan sova gott. I en ramsäng blir bäddmadrass ett viktigare val för din sömn.

Då den nedre delen av en kontinentalsäng består av en resårbotten som har en fast träram inbyggd så kan du inte ha en kontinentalsäng som en ställbar säng. Läs mer om ställbara sängar på vår sida ställbar säng bäst i test.

En kontinentalsängs översta lager är bäddmadrassen. Bäddmadrassen tillför främst en extra komfort men även ett skydd för resårmadrassen. Förutom detta blir det också enklare att bädda ett lakan runt bäddmadrassen istället för att få lakanet runt den tjocka resårmadrassen. n som har en fast träram inbyggd så kan du inte ha en kontinentalsäng som en ställbar säng. Läs mer om ställbara sängar på vår sida ställbar säng bäst i test.

När man gör bäst i test för sängar så tittar man på några olika faktorer. Bland annat ser man på om kontinentalsängen ger en hög komfort, dvs hur bra den anpassar sig efter kroppen. Framförallt de olika delar av kroppen som sticker ut, axelparti och högtparti. Sängarna brukar få utstå ett uthållighetstest, dvs man ser hur mycket tryck en säng klarar med bibehållna egenskaper i form av tryckavlastning och stöd. Ett sådant test hos testfakta innebär att de rullar en 140 kilo tung trumma över sängarna 45 000 gånger vilket motsvarar att sängen används i 10-12 år. Förutom hållbarhet och hållfasthet tittar man också på andra egenskaper som exempelvis hur bra sängen är på att transportera fukt och att hålla kroppen kyld när man sover.

Det är vanligt att sova på olika sätt under natten. Sover du på mage och sida behöver du en säng som är medium fast. Att sova på mage kräver lite fastar madrass så att kroppen hålls rak medans att sova på sida kräver lite mjukhet i madrassen så att dina utstickande delar sjunker ner. Därför brukar vanligen medium fast madrassen passa bäst till de som sover både på mage och sida.

När man beställer en så dyr produkt som en kontinentalsäng så erbjuder de allra flesta online butikerna också fri frakt. du en säng som är medium fast. Att sova på mage kräver lite fastar madrass så att kroppen hålls rak medans att sova på sida kräver lite mjukhet i madrassen så att dina utstickande delar sjunker ner. Därför brukar vanligen medium fast madrassen passa bäst till de som sover både på mage och sida.

En 200 cm lång säng räcker för de allra flesta för att de ska kunna ligga bra i hela sängen. Om man däremot är över 190 cm så är det bästa en säng som är 210 cm lång.

Vad kostar en kontintentalsäng?

En kontinentalsäng kan kosta allt från 10 000 till 300 000 kr beroende på vilken lyx och varumärke man köper. Förutom varumärke så finns det andra faktorer som påverkar kostnaden på en kontinentalsäng.

Tillverkningsland – I vilket land som sängarna är tillverkade har såklart en stor påverkan på det slutliga priset. Till exempel i Litauen, som är ett land med stor sängtillverkning, tjänar en fabriksarbetare ungefär 6 gånger mindre än en i Sverige. Det gör såklart att en säng tillverkad i Litauen kan hålla ett lägre pris än en som är tillverkad i Sverige.

Typ av fjädring – En kontinentalsäng består av flera komponenter och en viktig del för komfort är sängens fjädrar. Oftast så betyder dyrare fjädrar en hög komfort och hög kvalitet. Så är inte alltid fallet men väldigt ofta. Här kan du läsa mer om sängfjädrar.

Material i sängen – ytterligare en faktor som har stor påverkan på vilken komfort sängen har är dessa material. En del har tryckavlastande material, en del är mer eller mindre följsamma material och en del har en kylande effekt så du inte blir för varm i sängen. Här finner ni mycket av orsaken till att Hästens kontinentalsängar kostar så mycket mer än andra. Billigare kontinentalsängar brukar innehålla mycket stoppningsmaterial av polyeter som är ett typ av plastmaterial. Just polyeter är inte ett material som andas så bra.

Mellanmadrass till kontinentalsäng

Mellanlagret i en kontinentalsäng består av en tjockare madrass. Detta är det viktigaste lagret när det kommer till att få bästa komfort. Resårmadrassen avgör hur bra tryckavlastning du får av sängen. Här väljer du vilken fasthet du önskar på din säng; fast, medium fast eller mjuk. Det finns även madrassser med olika zonindelningar och fastheter i samma madrass.

Vill du väldigt gärna ha en kontinentalsäng men inte har jättestor budget så är det madrassen som du ska ge mest krut på. Det är den här delen som ger dig bästa förutsättningarna för en säng som du kommer att sova gott i.

Ta hand om din kontinentalsäng

Som med allt är det viktigt att ta hand om din kontinentalsäng för att öka livslängden på den.

Vänd på madrassen lite då och då. Det bästa är att tänka ungefär en gång i halvåret. Du kan vända på den åt alla håll, dvs byta plats på fot och huvudända och vända den helt. Du kan även vända resårsängar och ramsängen under i en kontinentalsäng för att även där ge stoppningsmaterialet avlastning och därmed öka livslängden.

Låt sängen ventilera. Kvalster trivs bäst i fuktiga miljöer så vänta 1-2 timmar innan ni bäddar sängen så att den hinner vädra efter nattens sömn. Alla delar av din kontinentalsäng mår bra av att få vädras med jämna mellanrum.

Använd madrassskydd. Det finns olika lakan som skyddar din madrass från smuts och väta. Tack vare ett madrasskydd så håller din madrass längre.

Dammsug din madrass med jämna mellanrum för att hålla den ren från damm och kvalster.

Att välja fasthet på madrassen

Det är vanligare att man väljer en för mjuk madrass då det känns skönt att ligga i den om man provligger sin säng. Det är därför viktigt att inte välja säng efter de minuter du testat din kontinentalsäng i butik utan faktiskt läsa på och fundera vad som passar kroppen bäst och vilka egenskaper sängen har.

En för mjuk säng kan ge dig ryggproblem och är den väldigt mjuk kan det också ge dig problem med andningen. Å andra sidan kan också en för hård säng ge dig ryggproblem. Så hur ska man då tänka när man väljer fasthet på sin madrass?

I en kontinentalsäng är det framförallt resårmadrassen, dvs lager nummer 2, som avgöra hur mjuk eller hård sängen kommer att vara. Bäddmadrassen tillför även den med hur mjuk sängen upplevs men det är resårmadrassen som avgör liggkomforten mest. Bäddmadrassen kan ha olika tjocklek och är vanligen mellan 6 cm och 8 cm tjock.

Vad gör en resårmadrass hård eller mjuk? En resårmadrass är uppbyggd med ett fjädersystem. Dessa fjädrar finns i olika modeller och antal. Ju tunnare och fler fjädrar desto mer anpassar sig madrassen efter din kropp.

Hur mycket du väger spelar till viss del in i valet av fasthet. Du kan däremot inte helt uteslutande välja fasthet utifrån din vikt då det även beror på hur din vikt fördelar sig på din kropp. Det finns resårmadrasser som har förmågan att anpassa sig efter så gott som alla kroppstyper och vikter. Denna typ av resårmadrass kan vara ett bra val om man är två som sover i samma säng men inte vill ha en delad madrass.

Problem med ryggen - är kontinentalsäng bäst?

Har man ont i ryggen så är sängen väldigt viktig. Det som är allra viktigast oavsett om ni väljer en madrass, kontinentalsäng eller en ramsäng är att den har en god komfort och tryckavlastande egenskaper. Du ska kunna sjunka ner i sängen med exempelvis axel och höftparti. Detta får din ryggrad att hålla en så rak linje som möjligt. Gör din säng detta kommer får du en god natts sömn även med ryggproblem. Många har faktiskt ont i ryggen för att de inte har den bästa sängen och ofta har de en säng som är för hård. I tester har en medium fast visat sig vara den bästa fastheten för onda ryggar.

En bra kontinentalsäng kan göra under för din kropp. Läs på om hela sängen och vad alla tre lager har för egenskaper för du ska välja den bästa sängen för din kropp. Glöm inte även att du behöver minst ett par veckor för att utvärdera din nya säng. Det tar tid innan sängen har anpassats efter din kropp och din kropp har vant sig vid den nya sängen. I början kan du känna att du har mer ont i ryggen men det brukar vara som träningsvärk från att din kropp anpassar sig till den ny kontinentalsängen. Detta betyder inte att du får ont av sägnen och det inte är den bästa för dig utan bara att du behöver ge det mer tid.

bäst i test kontinentalsäng

Varje år görs det flera olika tester på kontinentalsängar och de tar fram den bästa kontinentalsängen för året. Testfakta gör flera tester och ser till hållfastheten i olika sängar. De har gjort test på olika kontinentalsängar och de som är med i testfakta test får en ordentlig omgång. En 140 kilos vikt rullas 45 000 gånger över sängen för att därefter se hur den kontinentalsängen har hållt sin form och fasthet.

Här samlar vi ihop vad flera olika test har sagt om de olika kontinentalsängarna med våra egna test så att ni som konsument kan få den kontinentalsäng som fått bäst i test. Som vi tidigare har sagt så titta inte bara på den som fått bäst i test utan också på de andra sängarna i testet då den säng som passar dig bäst kanske är nummer 3 på listan. Detta test tar fram de kontinentalsängar som har en god komfort, hållbarhet med mera. Det kan vara så att sängen som fått bäst i resultaten är en fast medan du behöver en medium fast säng. Vi vill helt enkelt ge dig fördelar och nackdelar för att ge dig möjlighet att välja bland alla kontinentalsängar som finns för att hitta den som passar ditt sätt att sova och ger din kropp det stöd du behöver för att sova gott en hel natt.

I ditt beslut får du sedan ta i åtanke de olika testresultaten och helt enkelt gå igenom hela sängen för att hitta den bästa för just dig.

Emma kontinentalsäng
Kungsängen Signatur kontinentalsäng
Bättre nätter Senses kontinentalsäng
IKEA Dunvik
CirkaPris - 160 cm

35 999 kr

16 995 kr

27 998 kr

 Från 11 155 kr

Höjd säng

66 cm / 69 cm beroende på bäddmadrass 

43 cm (exkl.ben o bäddmadrass)

55 cm (inkl allt, ben 10 cm)

59 cm (inkl allt, ben 10 cm)

Fasthet

Medelfast 

Mjuk / medel /fast /extra fast

Medium / fast / extra fast

Fast / medium fast

Olika fasthet höger o vänster sida

Nej

Ja

Ja

Nej

Ingår sängram

Ja

Nej

Ja, 3 olika val

Ja

Färg sängram

Ljusgrå, mörkgrå, beige

Ljusgrå, mörkgrå

Ljusgrå, mörkgrå, svart, beige

Ljusgrå, mörkgrå

Material bäddmadrass

2 olika val. 6 cm (Airgocell + HRX skum) eller 9 cm tjock (temperaturreglerande skum + HRX skum) 

6 cm tjock. Memory foam

6 cm tjock latexkärna. 

Högelastiskt skum

Material madrass

Pocketfjädrar med 7 komfortzoner samt skum

2 lager pocketfjädrar, Naturlatex + memory foam

Pocketfjädrar med 7 komfortzoner.

2 val av madrass. Pocketresår / pocketfjädrar med 7 komfortzoner

Bottendel

Bonell fjädrar

Bonell fjädrar

Pocketfjädrar 

N/A

Tvättbart överdrag

Ja 

Ja 

Ja

Ja 

Provnätter

100 (fritt byte samt retur)

180 (byte av fasthet ej retur)

100 (byte av fasthet, retur mot avgift)

90 (byte av fasthet ej retur)

Garantitid

10 år

30 år på ram- och fjäderbrott. 

25 års garanti på ram- och fjäderbrott

10 år

Kungsängen Marielund
Bättre nätter Venus Diamant
Kungsängen Signatur
Bättre nätter Senses
CirkaPris - 90 cm

25 990 kr

15 599 kr

7 995 kr

12 599 kr

Höjd madrass

35 cm (exkl. ben + bäddmadrass)

64 cm (ben 19cm, madrass 38 cm, bäddmadrass 7cm)

31 cm (exkl. ben + bäddmadrass)

52 cm (ben 19 cm, madrass 26 cm, bäddmadrass 7 cm)

Fasthet

Mjuk/medel/fast

Medium / Fast / Extra fast

mjuk/medel/fast/Extra fast

medium/ fast/ extra fast

Bäddmadrass cm/ingår

8 cm / ja

7 cm / ja

6 cm/ ja

6 cm / ja

Material bäddmadrass

Talalaylatex

Latex 

Memory foam

N/A

Färger

Beige, brun, antracit, ljusgrön, ljusblå, ljusgrå

Ljustgrå, antracit, svart, beige

Ljusgrå, mörkgrå

ljusgrå, antracit, svart, beige

Material madrass

Talalaylatex

Latexskum

Memoryskum + polyeterskum

komfortskum

Fjädrar

3 lager resår. Pocketresår och bonell resår

Pocketfjädrar

3 lager resår. 2 pocketresår + bonell resår. 

Dubbla pocketresår

Tvättbart överdrag bäddmadrass

N/A

Ja

Ja

N/A

Provnätter

180 (byte av fasthet ej retur)

100 (fritt byte, retur mot avgift)

180 (byte av fasthet ej retur)

100 (fritt byte, retur mot avgift)

Fri frakt

Nej 

Ja

Nej

Ja

Emma diamond resårmadrass
Bättre nätter Venus
Jysk Gold S70
IKEA Vatneström
CirkaPris - 90 cm

10 999 kr

5 799 kr

6 999 kr

5 595 kr

Höjd madrass

25 cm 

18 cm

25 cm

26 cm

Fasthet

Medelfast 

Medium / Fast / Extra fast

Extra fast / medium

Fast / medium fast

Vändbar

Nej

Nej

Ja

Nej

Material madrass

Diamond degree material + viskoelastiskt material + HRX material

Latexskum

Memoryskum + polyeterskum

Naturlatex + kokosfiber + bomull + ull

Material överdrag

Temperaturreglerande material 

Allergivänligt material

98% polyester + 2% kashmir

100 % Bomull

Fjädrar

300+ pocketresårer per m²

Pocketresår 

260 pocketfjädrar per m²

218 pocketresårer/m²

Tvättbart överdrag

Ja 

Ja 

Ja

Ja 

Andningsförmåga

Ja

Nej

Ja

Ja

Provnätter

100 (fritt byte och retur)

100 (fritt byte, retur mot avgift)

100 (byte ej retur)

90 (byte fasthet ej retur)

Emma madrass original
Tempur original supreme cooltouch
Jysk Gold F110 wellpur
IKEA Morgedal
CirkaPris - 90 cm

6 799 kr

14 495 kr

3 799 kr

1 495 kr

Höjd madrass

25 cm 

21 cm

24 cm

18 cm

Fasthet

Medelfast 

Mjuk

Medelfast

Fast

Material madrass

Airgocell material + viskoelastiskt material + HRX material

Viskoelastiskt material – NASA teknologi

AIR memoryskum + kylande gel + memoryskum + kallskum

Polyestervadd + Kallskum + polyeter

Material överdrag

Temperaturreglerande material 

Cooltouch som absorberar kroppsvärme

Fukttransporterande modal

Bomull + polyester

Tvättbart överdrag

Ja 

Ja 

Ja

Ja 

Andningsförmåga

Ja

Ja

Ja

Nej

Provnätter

100 (fritt byte och retur)

Nej

100 (byte ej retur)

90 (byte ej retur)

Passar för kroppstyp 1. mindre, 2, medelstor, 3 större.

1,2 och 3

1

uppfyller ej krav på ergonomiska egenskaper i tester

uppfyller ej krav på ergonomiska egenskaper i tester