Bästa
resårmadrassen

En resårmadrass kan man ha  i en sängram eller som lager 2 i en kontinentalsäng. 

resårmadrass bäst i test
Emma diamond resårmadrass
5/5
Resårmadrass Venus
4.6/5
Resårmadrass Gold S70
4.3/5
Resårmadrass Vatneström
3.5/5

Bäst i test resårmadrass

Går ni i tankarna om en resårmadrass är bästa sängen för er? Det finns inte bara en resårmadrass att välja mellan och det skiljer sig mycket i pris mellan den billigaste och den dyraste. Vad är det då som gör att priset skiljer sig åt och är det värt att köpa en dyrare resårmadrass?

Detta ska vi försöka reda ut åt er här för att ni ska kunna köpa en ny resårmadrass som är bäst i test och som är den bästa madrassen för dig. En dålig madrass kan förstöra ens sömn och får man inte sova blir ens dag sämre. Därför är det så otroligt viktigt att hitta en säng där du kan få en god kvalitet på din sömn.

En resårmadrass är uppbyggd med olika fjädersystem samt material av skum. De finns vanligen att få i flera olika storlekar så att ni kan hitta den ni önskar. äst i test.

Hitta snabbt det du söker

Bästa resårmadrass 2022 - Emma diamond resårmadrass

I denna kategori av madrass har vi också en av emma sängar som vinnare. Det är deras Emma Diamond resårmadrass. Här har vi samma bra ergonomiska egenskaper men som kommer ifrån pocketfjädrar istället för de flera skumlagren som i emma original madrass. Emma Diamond resårmadrasser kan med fördel kompletteras med en emma diamond bäddmadrass. Med en bäddmadrass kommer du att få ytterligare lite bättre sömn.

Emma Diamond resårmadrass har fått bäst i test då den har hela fem olika komfortzoner och har ett Diamond degree material som är temperaturreglerande. Madrassen har 300 pocketresårer per kvadratmeter. Hårdheten på madrassen är 7,59 på en skala från 1 till 10 där 1 är hårdast.

Bland kunderna är den otroligt populär och får 4,5 av 5 stjärnor på Google och 5 av 5 på trustpilot. En ytterligare fördel med Emma Diamond resårmadrassen är att den har ett överdrag som går att ta av och tvätta vilket gör att du lättare kan hålla din säng ren och fin under längre tid. Enda nackdelen vi kan se är att den är lite fastare än många andra madrasser. Men om du inte vill ha en för mjuk resårmadrass har du hittat helt rätt i Emma Diamond.

Emma Diamond resårmadrass finns i storlekar:

Fördelar

Nackdelar

Vad är en resårmadrass?

En resårmadrass är som en resårbotten fast utan den inbyggda träramen. Det är en madrass med fjädrar som står för komfort. Resårmadrasssen har minst ett lager av skum för att få en ökad komfort. Denna madrass kan du lägga i en sängram eller ovanpå en resårbotten, som i en kontinentalsäng. En resårmadrass kan man inte sätta ben på då den inte har någon hård ram. I en resårmadrass olika typer av fjädrar även i en resårmadrass. I de enklare resårmadrasserna är det ofta bonellresårer eller bonellfjädrar medans i de mer påkostade är det pocketresår eller pocketfjädrar. Skillnaden mellan bonellresår och pocketresår är att i en pocketresår är fjädrarna indiduellt inpackade i påsar vilket ökar komforten och minskar ljud från sängen. En pocketresår brukar även ha fler komfortzoner, dvs att madrassen har större möjlighet att anpassa sig efter din kropp. Vanligtvis kan man säga att ju dyrare madrass desto mer individuell anpassning och tryckavlastning har sängen.

Fördelar och nackdelar med resårmadrass

Det finns fördelar och nackdelar med enskilda resårmadrasser som ni kan läsa i vårt bäst i test resårmadrass. Här tar vi upp generella fördelar och nackdelar med en resårmadrass jämfört med andra typer av sängar som kontinentalsäng eller en skummadrass.

Fördelar

Billigare

Jämfört med att köpa en hel kontinentalsäng så är en resårmadrass billigare i pris. Du får däremot räkna till en sängram till kostnaden om du inte redan har en du kan använda.

God komfort

Fjärdersystemet gör att madrassen anpassar sig efter din kropp vilket ger en god komfort.

Hållbar

Till skillnad mot en resårbotten kan en resårmadrass vändas både upp och ner och byta plats på fotända och huvudända. Detta gör att livslängden ökar för en resårmadrass.

Ställbara sängar

Eftesom en resårmadrass är böjlig och inte hård som en resårbotten kan denna användas i ställbara sängar.

Nackdelar

Känner rörelser

Du kan känna när din partner rör sig i sängen pga fjädersystemet. Här är det däremot skillnad på resårmadrass och resårmadrass, en del är bättre än andra på att parera rörelsen. Men generellt så känner du mer när den andra rör sig i resårmadrasser än på en skummadrass.

Dyrare

En resårmadrass är dyrare än en skummadrass även om du jämför med de dyrare ergonomiska madrasserna med memory foam.

Guide till resårmadrasser

Vad ska man tänka på när man ska hitta den bästa resårmadrassen. En start är att börja med att titta på vad bäst i test kommer fram till. Därefter kan du läsa på extra om de resårmadrasser som fått bra betyg och se vad de har för egenskaper. Då en resårmadrass har fjädrar som grund för sin komfort är detta just det första du ska undersöka. Vad för typ av fjädersystem har resårmadrassen. Nedan kan du läsa mer om vad de olika typerna av fjädrar innebär och vilken typ av komfort de ger.

Olika typer av fjädrar

Tidigare pratade man mycket om antalet fjädrar per kvadratmeter i en resårmadrass och att ju fler fjädrar per kvadratmeter det var desto bättre och högre komfort gav sängen. Det handlar däremot om mycket mer än antalet fjädrar, även om detta är en viktig del i att bedöma madrassens komfort och kvalitet. Det finns flera olika typer av fjädersystem och dessa har olika egenskaper och kvalitet. Vilket fjädersystem resårmadrasser har kan avgöra både hur skön att ligga på den är och hur god kvalitet madrassen har.

Bonellfjädrar

Bonellfjädrar är budgetalternativet när det kommer till fjädring i resårmadrasser. Fjärdrarna har en timglasform och ger en fast madrass och har en hög stabilitet. Formen på fjädrarna gör att motståndet beror på trycket och de kan därmed användas av personer med olika kroppsvikt.

Pocketfjädrar

Pocketfjädrar är mindre än LFK-fjärdrar och är individuellt packade i en tygpåse. Dessa tygpåsar gör att sängen ger mindre ljud ifrån sig i form av gnissel och det ökar även hållbarheten när inte fjädrarna skaver mot varandra. En pocketresårmadrass ger dig en hög komfort då de lätt formas efter din kropp.

LFK-fjädrar

LFK-fjärdrar är cylindriska och tillverkade av en tunnare tråd. Detta gör att de blir mjukare och har vanligtvis fler stödpunkter vilket gör att de anpassas bättre efter din vikt och kroppsform om man jämför med bonellfjädrar.

Multipocketfjädrar

Multipocketfjädrar är likt pocketfjädrar men paketerade på ett sätt som ska vara anpassade efter större vikt och ge en fastare resårmadrass. Denna typ av fjädrar passar därför bättre för personer som väger mer.

Välja fasthet på resårmadrass

Beroende på vilka fjärdar, antalet fjädrar per kvadratmeter och vilket material som finns i din resårmadrass så kan du får en fast madrass, en medelfast madrass eller en mjuk madrass.

Hur ska man veta vilken fasthet man ska ha på sin madrass? Det finns några saker att tänka på vid val av resårmadrass.

Det viktigaste för att du ska få en god sömn är att din ryggrad ligger rakt i den sovställning som du har. Får din kropp rätt stöd minskar risken för att din sömn störs av värk eller att du ofta får byta ställning eller vrider och vänder på dig.

Har du idag en säng där du får värk kan du utifrån var din värk uppstår ta reda på om du behöver en ny madrass som har högre fasthet eller som är mjukare.

För hård madrass: När du ligger på rygg ska det vara ett motstånd för att sätta in handen i svanken, går det lätt är madrassen för hård. Du får ont i höfter eller axlar när du ligger på sida i sängen. Eller så kanske du inte känner av värken utan bara att du vaknar ofta och byter ställning i sängen. Detta innebär att din kropp inte sjunker ner nog mycket i madrassen och därför får du ont i de kroppsdelar som skjuter ut.

För mjuk madrass: Vaknar du ofta av att du har ont i längdryggen eller känner det som att du ligger i en hängmatta? Då är det ett tecken på att din madrass är för mjuk och inte ger dig det stöd som behövs.

Vanliga frågor om resårmadrasser

En resårsäng används vanligen för att benämna en resårbotten eller ramsäng. Detta är som en resårmadrass men med en inbyggd träram. En resårbotten har en bäddmadrass ovanpå för att göra sängen mer bekväm.

Det går inte rakt av att säga att skummadrass eller resårmadrass är bäst. I båda kategorierna finns det bättre och sämre sängar. En sak som brukar vara med i avgörandet mellan skummadrass och resårmadrass är bland annat om man vill ha en bäddmadrass eller inte. Har man inte så hög budget så är det bättre att köpa en skummadrass med ergonomiska egenskaper dvs en med memory foam i sin konstruktion. Dessa har ett lägre pris men ger dig mycket säng för pengarna. I en kontinentalsäng använder man sig vanligen av resårmadrasser som lager två då man även har en bäddmadrass över. I våra bäst i test hittar du bra sängar i varje kategori. 

Skillnaden ligger i vilken typ av fjädersystem madrassen har. I en pocketresårmadrass har varje fjäder en tygpåse runt sig vilket gör att de får en längre hållbarhet, inte påverkas av varandra och avger mindre ljud. Madrassen får bättre tryckavlastning och följsamhet i en pocketresårmadrass än i en resårmadrass.

 Bäst i test 2022 vann Emma Diamond resårmadrass. Den har mycket goda ergonomiska egenskaper och är en mycket prisvärd. Orsaken till att den har fått bäst i test i flera olika tester är att den förutom dess unika uppbyggnad för maximal komfort även är hållbar och har ett temperaturreglerande material så att du kan sova skönt hela natten.

Att en säng har pocketresår eller pocketfjädring innebär att dess fjädrar är inpackade i en påse som sitter ihop med nästa påse. Detta gör att de inte påverkas av varandra och ger en god följsamhet och tryckavlastning. Andra fördelar är att de avger mindre ljud från sängen när fjädrarna inte tar i varandra.

Ja man kan ha resårmadrasser i en sängstomme. Eftersom resårmadrassen inte har en inbyggd träram som en resårbotten behöver du däremot lägga till en ribbotten.

Sängbotten är samlingsnamnet för den nedre delen av sängen. Denna del kan bestå av en ribbotten, sängram eller en resårbotten. Du behöver en sängbotten under din resårmadrass. 

Många resårmadrasser kommer med uppåt 25 års garanti. Köper man resårmadrasser med hög kvalitet så kan du räkan med att den håller runt 25 år innan du behöver byta ut den. Däremot finns det andra resårmadrasser som har kortare hållbarhet och även hur hårt madrassen påfrestas kan påverka livslängden. Exempelvis om du är väldigt tung så utsätts sängen för mer tryck och hållbarheten kan minska något. En annan faktor är om du har ett madrasskydd samt en bäddmadrass på. Detta gör även att madrassen håller längre genom att den håller sig fräsch.

Ja du bör vända din resårmadrass ungefär 3-4 gånger om året för bästa hållbarhet. Du kan vända den både upp och ner samt vända den så att huvudändan hamnar i fotändan. Har du en bäddmadrass på så glöm inte att vända den med.

Det finns flera olika material som har fukttransporterande egenskaper. Latex och kallskum är exempel på material som ska hålla din kropp sval när du ska sova. 

Som vi tidigare varit inne på är inte endast hur många fjädrar en säng har ett tecken på en säng av hög kvalitet eller god komfort men det kan vara en fingervisning. Bra resårmadrasser har ofta mellan 250-300 fjädrar. De som har väldigt många fjädrar är vanligen för de personer som är väldigt tunga.

De resårmadrasser med pocketfjädrar ger den högsta komforten av de olika fjädersystemen. Förutom vilken grund resårmadrassen har spelar det också roll vilka material som madrassen är uppbygggd av. De madrasser som innehåller memory foam tenderar att ha ännu bättre ergonomiska egenskaper då detta material är bra på att forma sig efter din kropp. itta in vår resårmadrass bäst i test som vi rekommenderar som den resårmadrassen med bäst ergonomiska egenskaper

Ett tecken på att resårmadrassen har hög kvalitet är hur många års garanti den har. Resårmadrasser som ges 25 års garanti har antagligen högre kvalitet än en som endast ger 10 års garanti. Att enbart titta på antal års garanti ger inte hela bilden av hur god kvalitet det är på madrassen men kan ge en första fingervisning.

Emma diamond resårmadrass
Bättre nätter Venus
Jysk Gold S70
IKEA Vatneström
CirkaPris - 90 cm

10 999 kr

5 799 kr

6 999 kr

5 595 kr

Höjd madrass

25 cm 

18 cm

25 cm

26 cm

Fasthet

Medelfast 

Medium / Fast / Extra fast

Extra fast / medium

Fast / medium fast

Vändbar

Nej

Nej

Ja

Nej

Material madrass

Diamond degree material + viskoelastiskt material + HRX material

Latexskum

Memoryskum + polyeterskum

Naturlatex + kokosfiber + bomull + ull

Material överdrag

Temperaturreglerande material 

Allergivänligt material

98% polyester + 2% kashmir

100 % Bomull

Fjädrar

300+ pocketresårer per m²

Pocketresår 

260 pocketfjädrar per m²

218 pocketresårer/m²

Tvättbart överdrag

Ja 

Ja 

Ja

Ja 

Andningsförmåga

Ja

Nej

Ja

Ja

Provnätter

100 (fritt byte och retur)

100 (fritt byte, retur mot avgift)

100 (byte ej retur)

90 (byte fasthet ej retur)

Kungsängen Marielund
Bättre nätter Venus Diamant
Kungsängen Signatur
Bättre nätter Senses
CirkaPris - 90 cm

25 990 kr

15 599 kr

7 995 kr

12 599 kr

Höjd madrass

35 cm (exkl. ben + bäddmadrass)

64 cm (ben 19cm, madrass 38 cm, bäddmadrass 7cm)

31 cm (exkl. ben + bäddmadrass)

52 cm (ben 19 cm, madrass 26 cm, bäddmadrass 7 cm)

Fasthet

Mjuk/medel/fast

Medium / Fast / Extra fast

mjuk/medel/fast/Extra fast

medium/ fast/ extra fast

Bäddmadrass cm/ingår

8 cm / ja

7 cm / ja

6 cm/ ja

6 cm / ja

Material bäddmadrass

Talalaylatex

Latex 

Memory foam

N/A

Färger

Beige, brun, antracit, ljusgrön, ljusblå, ljusgrå

Ljustgrå, antracit, svart, beige

Ljusgrå, mörkgrå

ljusgrå, antracit, svart, beige

Material madrass

Talalaylatex

Latexskum

Memoryskum + polyeterskum

komfortskum

Fjädrar

3 lager resår. Pocketresår och bonell resår

Pocketfjädrar

3 lager resår. 2 pocketresår + bonell resår. 

Dubbla pocketresår

Tvättbart överdrag bäddmadrass

N/A

Ja

Ja

N/A

Provnätter

180 (byte av fasthet ej retur)

100 (fritt byte, retur mot avgift)

180 (byte av fasthet ej retur)

100 (fritt byte, retur mot avgift)

Fri frakt

Nej 

Ja

Nej

Ja

Emma madrass original
Tempur original supreme cooltouch
Jysk Gold F110 wellpur
IKEA Morgedal
CirkaPris - 90 cm

6 799 kr

14 495 kr

3 799 kr

1 495 kr

Höjd madrass

25 cm 

21 cm

24 cm

18 cm

Fasthet

Medelfast 

Mjuk

Medelfast

Fast

Material madrass

Airgocell material + viskoelastiskt material + HRX material

Viskoelastiskt material – NASA teknologi

AIR memoryskum + kylande gel + memoryskum + kallskum

Polyestervadd + Kallskum + polyeter

Material överdrag

Temperaturreglerande material 

Cooltouch som absorberar kroppsvärme

Fukttransporterande modal

Bomull + polyester

Tvättbart överdrag

Ja 

Ja 

Ja

Ja 

Andningsförmåga

Ja

Ja

Ja

Nej

Provnätter

100 (fritt byte och retur)

Nej

100 (byte ej retur)

90 (byte ej retur)

Passar för kroppstyp 1. mindre, 2, medelstor, 3 större.

1,2 och 3

1

uppfyller ej krav på ergonomiska egenskaper i tester

uppfyller ej krav på ergonomiska egenskaper i tester