Bästa
resårbotten

En ramsäng eller resåbotten som de även kallas är en fjädermadrass med inbyggd träram. 

resårmadrass bäst i test

Kungsängen Marielund

5/5

Venus Diamant

5/5

Kungsängen signatur

5/5

Bättre nätter Senses

5/5

Bäst i test ramsäng

Ramsäng eller resårbotten som många även säger är en klassisk säng som funnits med länge. Det är en vanlig säng att börja med och som ofta hittas i ungdomsrummet. Det som gör den populär är att det går att hitta ramsängar till ett bra pris och de går att sätta sängben på direkt så ingen sängram behövs. De finns även att få i många olika sängar så de passar in i alla rum.

En ramsäng består av en resårbotten som vanligen kompletteras med en bäddmadrass då själva ramsängen ofta inte är så mjuk att ligga direkt på. Här kommer vi att presentera en ramsäng bäst i test, eller en resårbotten bäst i test om man föredrar den benämningen. En resårbotten är även det första nedre lagret i en kontinentalsäng så om man vill kan detta test och information även användas för att läsa på mer om den nedre delen i en kontinentalsäng och hur man ska tänka för att hitta en som passar sig själv bäst.

Hitta snabbt det du söker

Bästa resårbotten 2022 - Kunsängen signatur

När vi väger in alla faktorer för bästa resårbotten samt pris så får vi en vinnare genom alla priskategorier.  Kungsängen Signatur vinnaren av alla Ramsängar i testet då det är en väldigt bra säng till sitt pris. Kungsängen Signatur är en riktigt bra säng med goda ergonomiska egenskaper. Även testfakta utnämnde denna säng som bäst i test i sitt test av budget ramsängar. 

Ramsängen finns i fyra olika fastheter; mjuk, medel, fast och extra fast. Sängen finns också i både enkel och dubbelsäng men tyvärr inte i så många olika storlekar. 

Kunsgängen signatur har två lager av pocketresår som ger en extra följsam ramsäng. Bäddmadrassen som följer med är i tryckavlastande memory foam för extra bra ergonomiska egenskaper. 

Du kan hitta Kungsängen Signatur i följande olika storlekar: 

finns i storlekar:

Fördelar

Nackdelar

Vad är en resårbotten?

En resårbotten eller även kallad ramsäng är en madrass med fjädrar som står för komfort samt en inbyggd träram så att den separat kan fungera som säng. Du kan direkt sätta ben på madrassen tack vara träramen.  

Resårbotten finns i flera olika komfortnivåer beroende på vilken stoppning en innehåller samt vilket fjädersystem den är uppbyggd på. Det är däremot vanligast att man oavsett vilken komfort på själva ramsängen man väljer har en bäddmadrass över. Bäddmadrassen skyddar madrassen samtidigt som den ger en ökad komfort och minskar risken att man känner av fjädrarna när man sover. 

I de enklare resårbottnarna är det ofta bonellresårer eller bonellfjädrar medan i de mer påkostade är det pocketresår eller pocketfjädrar. Skillnaden mellan bonellresår och pocketresår är att i en pocketresår är fjädrarna indiduellt inpackade i påsar vilket ökar komforten och minskar ljud från sängen. 

Fördelar och nackdelar med resårbotten

En resårbotten har precis som andra sängtyper sina fördelar och nackdelar. En del av de som är fördelar eller nackdelar kan även ibland ses som tvärtom av en del individer då vi alla är olika. 

Fördelar

Billigare

Det finns väldigt prisvärda resårbottnar att köpa. Dessa har kanske inte den högsta komforten men beroende på vem som ska använda sängen kan det fungera ändå. Du kan även justera en del av komforten med en bäddmadrass.

God komfort

Fjärdersystemet gör att madrassen anpassar sig efter din kropp. Hur mycket och vilken fasthet ramsängen får beror på vilket fjädersystem den är uppbyggd på.

En säng

En ramsäng är en säng bara du sätter ben på den. du behöver inte någon sängram eller sängbotten. Däremot kan du om du önskar lägga din resårbotten i en sängram.

Nackdelar

Känner rörelser

Du kan känna när din partner rör sig i sängen pga fjädersystemet. Här är det däremot skillnad på olika resårbottnar då en del är bättre än andra på att parera rörelsen. Men generellt så känner du mer när den andra rör sig i resårbottnar än på en skummadrass.

Så hittar du den bästa resårbotten

Hur vet jag vilken som är den bästa ramsängen för mig? Den frågan hör vi ofta och det är flera faktorer som spelar in i detta och även om vi gett en ramsäng bäst i test så betyder inte det att det är den bästa sängen för alla. Det beror på att vi är olika byggda, sover olika och har olika förutsättningar i form av värk och rörlighet till exempel. Vi vill ge dig några tips på hur du ska tänka för att hitta vilken som är den bästa ramsängen för dig.

Vad du behöver tänka på vid val av ramsäng:

  1. Budget
  2. Hur sover du, sida, mage eller rygg?
  3. Får du någon värk i kroppen av din nuvarande säng?

Material i resårbotten

Det är ofta här som skillnaden i pris kommer förutom vilket fjädersystem sängen har. I de billigaste resårbotten är det ofta ett mindre lager av kallskum så att sängen inte blir så mjuk och följsam och du kan känna fjädrarna om du ligger direkt på resårbotten. Du kan till viss del kompensera detta genom bäddmadrassen. Ska du ha din resårbotten i en kontinentalsäng så behöver du inte ha någon tjockare stoppning på din resårbotten utan titta då extra på vilket fjädersystem resårbotten har.

Material som används i en resårbotten är vanligen kallskum, latex eller memory foam men det finns även andra material. De bästa ramsängarna är de som bland annat har flera olika typer av skum i sig tillsammans med ett bra fjädersystem. 

Resårbotten med Kallskum eller polyeterskum

Både kallskum och polyeterskum är en vanlig stoppning i en resårbotten. Ofta är de i kombination med andra material såsom exempelvis memory foam för att öka komforten ytterligare. I de billigare ramsängarna så är det vanligt att det endast är polyeterskum som vaddering.

Fördelen med kallskum eller polyeterskum är att de har en god andningsförmåga men nackdelen är att de blir fastare och ger inte samma möjlighet som en memory foam madrass för kroppen att sjunka ner.

Resårbotten med Latex

Latex är ett naturmaterial i grunden men numera finns det många madrasser med syntetiskt framställt. Även latex är ett material som är bra på att anpassa sig efter kroppen. Det som är skillnaden mot memory foam är att latex är bättre på att transportera bort fukt och värme från kroppen. Dock har inte de syntetiska latexformerna lika bra förmåga till att avleda fukt och värme.

Resårbotten med Memoryfoam

Memory foam, minneskum, memoskum eller vad man vill kalla det är ett vanligt material för att få en ökad följsamhet i madrassen. Materialet anpassar sig bra efter kroppen och ger stöd där det behövs och låter delar som sticker ut sjunka ner. De sängar, vare sig det är en skummadrass, resårmadrass, bäddmadrass eller resårbotten med memory foam brukar ge den med ryggproblem den bästa avlastningen. 

Resårbotten med naturmaterial

Här är det framför allt hästens sängar som inte har något av de vanligare materialen som stoppning utan har naturmaterial som hästtagel, ull och lin. Det kan vara bra att ha i åtanke framför allt om man har starka allergier. Hästen säger att deras material ska vara behandlat så att det inte ska påverka de som har allergier men det finns flera allergiker som vittnar om att de inte kan sova i hästens sängar. Däremot finns det även på andra sidan allergiker som säger att de inte har några som helst problem när de ska sova i en hästens säng. 

Olika typer av fjädrar

I en ramsäng så består uppbyggnaden av ett fjädersystem. Det är dessa fjädrar som avgör hur bra sängen formar sig efter kroppen och hur god komfort du får när du sover.

När man tittar på en ramsängs fjädersystem så bör man dels titta på hur många fjädrar per kvadratmeter det är samt vilken typ av fjädrar som är i sängen. Det finns exempelvis bonellfjädrar, pocketfjädrar, LKF fjädrar samt multipocketfjädrar.

Bonellfjädrar är den form som vanligen hittas i lite billigare ramsängar. Dessa ger en stabil säng med en fast madrass.

Pocketfjädrar är mindre fjädrar i en separat tygpåse. Detta gör att pocketfjädrar ger en ökad komfort samt att sängen avger mindre ljud.

LKF- fjädrar är tunnare fjädrar som vanligtvis har fler stödpunkter så att de anpassar sig bra efter din kropp.

Multipocketfjädrar ger en fastare madrass och passar de som väger mycket.

Välja fasthet på resårbotten

Beroende på vilka fjärdar, antalet fjädrar per kvadratmeter och vilket material som finns i din resårbotten så kan du får en fast madrass, en medelfast madrass eller en mjuk madrass.

Hur ska man veta vilken fasthet man ska ha på sin madrass? Det finns några saker att tänka på vid val av resårbotten.

Det viktigaste för att du ska få en god sömn är att din ryggrad ligger rakt i den sovställning som du har. Får din kropp rätt stöd minskar risken för att din sömn störs av värk eller att du ofta får byta ställning eller vrider och vänder på dig.

Har du idag en säng där du får värk kan du utifrån var din värk uppstår ta reda på om du behöver en ny madrass som har högre fasthet eller som är mjukare.

För hård madrass: När du ligger på rygg ska det vara ett motstånd för att sätta in handen i svanken, går det lätt är madrassen för hård. Du får ont i höfter eller axlar när du ligger på sida i sängen. Eller så kanske du inte känner av värken utan bara att du vaknar ofta och byter ställning i sängen. Detta innebär att din kropp inte sjunker ner nog mycket i madrassen och därför får du ont i de kroppsdelar som skjuter ut.

För mjuk madrass: Vaknar du ofta av att du har ont i längdryggen eller känner det som att du ligger i en hängmatta? Då är det ett tecken på att din madrass är för mjuk och inte ger dig det stöd som behövs.

Vanliga frågor om resårmadrasser

En ramsäng kallas även för resårbotten. Detta är en säng som är uppbyggd med ett fjädersystem med ett lager av stoppning i olika material. Det som särskiljer en resårbotten eller ramsäng är att de har en inbyggd träram så att sängen kan användas med ett par ben monterade.  För att komplettera en ramsäng behöver man en bäddmadrass ovanpå för att få en riktigt bra säng som ger din kropp en bra avlastning. 

De flesta ramsängar har en blandning av olika material i sin stoppning. En del har endast kallskum eller polyeterskum medan andra har memory foam för extra komfort.

Vi skulle säga ja det behöver du i allmänhet. Det finns vissa ramsängar eller resårbottnar som är nog bekväma och ger ett bra stöd till din kropp utan men de är uppbyggda för att kompletteras med en bäddmadrass för maximal komfort.

Du kan välja olika benhöjd till din ramsäng. Då denna inte är lika hög som en kontinentalsäng så går det bra att även ha lite högre ben till din resårbotten. Högre ben gör det lättare att dammsuga och torka under sängen men även lättare att kliva i och ur sängen.

Du kan välja att köra till ben till din ramsäng vilket du behöver om du inte väljer att lägga din resårbotten i en sängram. Har man inte en sängram så kan man köpa till en sänggavel som endast sätts fast i huvudänden av sängen. Detta kan vara bra dels för att det blir bekvämare om du vill sitta upp men även för att det skyddar väggen bakom sängen. Har man en ramsäng direkt mot väggen är risken stor att det blir fettmärken på väggen efter en tid.

För att skydda din resårbotten kan du förutom en bäddmadrass även köpa till ett madrasskydd. Det finns flera olika typer av madrasskydd, en del skyddar endast mot smuts medan andra även är vattentäta så att de även skyddar mot vätska.

Skillnaden mellan en ramsäng och en kontinentalsäng är att en ramsäng saknar madrassen i mitten som en kontinentalsäng har. 

En kontinentalsäng har ytterligare ett lager i form av en madrass vilket gör att en kontinentalsäng är mjukare och har högre komfort än en ramsäng. Är man tung så kan det däremot upplevas bättre med en ramsäng då denna känns stabilare och blir fastare. Det är även en del som tycker att en kontinentalsäng är alldeles för hög och då är ramsäng ett bra alternativ.

Ja du kan köpa till en resårmadrass till din resårbotten. Det är så en kontinentalsäng är uppbyggd så om du lägger till en resårmadrass till din resårbotten och en bäddmadrass så har du en kontinentalsäng.

En resårbotten kallas även för en ramsäng just för att denna kan användas som en fristående säng om man sätter ben på den. Resårbotten har en inbyggd träram som gör att den är fast och stabil i sig själv. En resårmadrass å andra sidan har ingen inbyggd träram och kan därför inte stå av sig själv utan kräver en sängram eller sängbotten. Denna kan man sätta direkt i en sängram med ribbotten eller på en resårbotten som i en kontinentalsäng. Du kan även använda en resårmadrass i en ställbar säng då denna är böjlig.

Ja man kan ha en resårbotten i en sängstomme. En resårbotten har en inbyggd träram vilket gör att den är hård och inte böjbar så det krävs ingen ribbotten under utan det räcker med själva sängramen eller sängstommen.

På en resårbotten har man vanligen en bäddmadrass. Detta för att själva resårbotten sällan är särskilt mjuk och väl stoppad för att kunna ligga direkt på. Men även för att skydda den mot smuts. Förutom resårmadrass så är det också bra att ha någon form av madrasskydd på sin resårbotten så att du enkelt kan ta av och tvätta det vid behov.

En ramsäng bör bytas ut ungefär efter 15-20 år. Här varierar det såklart beroende på vilken kvalitet av resårbotten ni köper men även hur denna används. En gästsäng används mer sällan och slits därmed inte lika mycket som en säng ni sover i varje natt. Är man väldigt tung så kan även detta bidra till att ramsängen slits lite fortare. Bäddmadrassen ovanpå din resårbotten bör däremot bytas lite oftare.

Ett tecken på att resårmadrassen har hög kvalitet är hur många års garanti den har. Resårmadrasser som ges 25 års garanti har antagligen högre kvalitet än en som endast ger 10 års garanti. Att enbart titta på antal års garanti ger inte hela bilden av hur god kvalitet det är på madrassen men kan ge en första fingervisning.

Då en resårbotten har en hård träram inbyggd går denna ej att böja. Därmed kan du inte ha en resårbotten i en ställbar säng. Där får du istället välja en resårmadrass eller madrass. 

Kungsängen Marielund
Bättre nätter Venus Diamant
Kungsängen Signatur
Bättre nätter Senses
CirkaPris - 90 cm

25 990 kr

15 599 kr

7 995 kr

12 599 kr

Höjd madrass

35 cm (exkl. ben + bäddmadrass)

64 cm (ben 19cm, madrass 38 cm, bäddmadrass 7cm)

31 cm (exkl. ben + bäddmadrass)

52 cm (ben 19 cm, madrass 26 cm, bäddmadrass 7 cm)

Fasthet

Mjuk/medel/fast

Medium / Fast / Extra fast

mjuk/medel/fast/Extra fast

medium/ fast/ extra fast

Bäddmadrass cm/ingår

8 cm / ja

7 cm / ja

6 cm/ ja

6 cm / ja

Material bäddmadrass

Talalaylatex

Latex 

Memory foam

N/A

Färger

Beige, brun, antracit, ljusgrön, ljusblå, ljusgrå

Ljustgrå, antracit, svart, beige

Ljusgrå, mörkgrå

ljusgrå, antracit, svart, beige

Material madrass

Talalaylatex

Latexskum

Memoryskum + polyeterskum

komfortskum

Fjädrar

3 lager resår. Pocketresår och bonell resår

Pocketfjädrar

3 lager resår. 2 pocketresår + bonell resår. 

Dubbla pocketresår

Tvättbart överdrag bäddmadrass

N/A

Ja

Ja

N/A

Provnätter

180 (byte av fasthet ej retur)

100 (fritt byte, retur mot avgift)

180 (byte av fasthet ej retur)

100 (fritt byte, retur mot avgift)

Fri frakt

Nej 

Ja

Nej

Ja

Emma diamond resårmadrass
Bättre nätter Venus
Jysk Gold S70
IKEA Vatneström
CirkaPris - 90 cm

10 999 kr

5 799 kr

6 999 kr

5 595 kr

Höjd madrass

25 cm 

18 cm

25 cm

26 cm

Fasthet

Medelfast 

Medium / Fast / Extra fast

Extra fast / medium

Fast / medium fast

Vändbar

Nej

Nej

Ja

Nej

Material madrass

Diamond degree material + viskoelastiskt material + HRX material

Latexskum

Memoryskum + polyeterskum

Naturlatex + kokosfiber + bomull + ull

Material överdrag

Temperaturreglerande material 

Allergivänligt material

98% polyester + 2% kashmir

100 % Bomull

Fjädrar

300+ pocketresårer per m²

Pocketresår 

260 pocketfjädrar per m²

218 pocketresårer/m²

Tvättbart överdrag

Ja 

Ja 

Ja

Ja 

Andningsförmåga

Ja

Nej

Ja

Ja

Provnätter

100 (fritt byte och retur)

100 (fritt byte, retur mot avgift)

100 (byte ej retur)

90 (byte fasthet ej retur)

Emma madrass original
Tempur original supreme cooltouch
Jysk Gold F110 wellpur
IKEA Morgedal
CirkaPris - 90 cm

6 799 kr

14 495 kr

3 799 kr

1 495 kr

Höjd madrass

25 cm 

21 cm

24 cm

18 cm

Fasthet

Medelfast 

Mjuk

Medelfast

Fast

Material madrass

Airgocell material + viskoelastiskt material + HRX material

Viskoelastiskt material – NASA teknologi

AIR memoryskum + kylande gel + memoryskum + kallskum

Polyestervadd + Kallskum + polyeter

Material överdrag

Temperaturreglerande material 

Cooltouch som absorberar kroppsvärme

Fukttransporterande modal

Bomull + polyester

Tvättbart överdrag

Ja 

Ja 

Ja

Ja 

Andningsförmåga

Ja

Ja

Ja

Nej

Provnätter

100 (fritt byte och retur)

Nej

100 (byte ej retur)

90 (byte ej retur)

Passar för kroppstyp 1. mindre, 2, medelstor, 3 större.

1,2 och 3

1

uppfyller ej krav på ergonomiska egenskaper i tester

uppfyller ej krav på ergonomiska egenskaper i tester