Hur mycket sömn behöver man?

Vad händer om man får för lite sömn? Kan man ta igen den sömn man förlorar? 

hur mycket sömn behöver vi

Sömn är livsviktigt det vet de flesta. Men hur mycket sömn behöver man per natt? Vi har olika sömnbehov beroende på ålder och det finns även individuella skillnader men det finns en del riktlinjer att gå efter. Det kan vara bra att ha koll på hur många timmars sömn per natt man bör få i olika åldrar för att kunna planera vilken tid man senast ska gå och lägga sig.

Det som är viktigast i vår sömn är djupsömnen och detta behov är lika för alla även om det totala antalet timmar av sömnbehov kan variera. 

Optimalt ska du inte ens behöva en väckarklocka för att vakna på morgonen. Din kropp stället in sig på ett sömnschema och om du är nog utvilad så förbereder sig kroppen för att vakna samma tid varje dag. Men att helt skippa väckarklockan kan vara riskabelt så vi kanske ska sträva efter att inte trycka på snoozeknappen för den är inte bra för din sömnkvalitet. 

Utan sömn så dör vi faktiskt och om man lider av sömnbrist under längre tid så ökar det risken för en rad olika sjukdomar. 

Läs mer nedan om hur sömnen påverkar oss och hur det ser ut med sömnbehov i olika åldrar. 

Hitta snabbt det du söker

Hur mycket sömn behöver barn?

När vi får barn blir många av oss varse om hur viktigt sömn är både för oss själva och för våra barn. Många föräldrar går runt som zombies första tiden med småbarn då de lider av sömnbrist. Små barn behöver mycket sömn men det kan ibland vara svårt att få dem att sova nog många timmar per dygn.

Många frågor om sömn handlar om vilken tid ett barn ska lägga sig på kvällen. Vilken tid det lägger sig beror inte bara på barnets ålder utan vilken tid barnet stiger upp på morgonen. Barnet behöver lägga sig så att de hinner få sina timmars sömn under natten.

0-1 år 15-18 timmar

Skillnaden mellan barn i den här åldern är stor. En del sover massor medan andra sover små korta stunder. Det finns en del tips om vad som kan göras för att få sina små barn att sova längre stunder. Däremot så fungerar inte det på alla barn och en del kommer inte att sova längre på morgonen till exempel vad man än som förälder testar.

1-3 år 12-14 timmar

Även i den här åldern skiljer det sig åt en hel del från barn till barn. När barnen blir 2-3 år brukar många börja fundera över dagsömnen och om den ska plockas bort eller minskas.

När man kan plocka bort dagsömnen är individuellt. En del barn behöver det längre än andra. Men har man ett barn som sover väldigt dåligt på natten eller har svårt att somna på kvällen så kan det vara en lösning att minska ner på dagsömnen för att få en längre nattsömn. Man får som förälder testa sig fram och se vad som fungerar bäst för ens barn då alla barn är unika.

3-6 år 11-12 timmar

En del barn sover under dagen även i dessa åldrar. De flesta har slutat sova dagvila när de är 5 år. Det är mycket som händer i den här åldern och vissa dagar med mycket aktivitet kan leda till att barnet blir övertrött och då får svårt att somna på kvällen.

Det är ok att låta barnet vila en stund på dagen och ofta räcker det med 20-40 minuter. Men för att inte störa nattsömnen så är det bra om vilan sker innan kl 15.

6-12 år 10-11 timmar

När barnet är i 10-12 års åldern brukar det framkomma om barnet är en morgon- eller kvällsmänniska.

En morgonmänniska brukar man beskriva de personer som somnar tidigt och går upp tidigt. Dessa personer presterar bäst tidigt på dagen och klarar sig därför bra i skolan. Kvällsmänniskan å andra sidan piggnar till på eftermiddagen och somnar sent vilket gör att de har svårt att komma upp på morgonen. I puberteten så blir däremot de flesta barn mer kvällsmänniskor även om de inte varit det tidigare.

Hur mycket sömn behöver en tonåring?

Många beklagar sig över att deras tonåring är vaken halva natten och sen är trött i skolan. Det här är ett problem som växer och fler och fler ungdomar söker hjälp för att de har ställt om sitt dygn till att vara vaken nattetid och därmed får för lite sömn.

Det är viktigt även för tonåringar att lägga sig i tid, varva ner innan läggdags och inte titta på skärmar precis innan läggdags. En tonåring 13-18 år behöver mellan 8 och 10 timmar sömn per natt. Att man vet hur mycket sömn man bör få in per natt kan hjälpa en att beräkna när man ska gå och lägga sig och när man ska börja vara ner för att kunna somna i tid.

Har du svårt att somna så finns det flera råd om hur man ska göra för att bättre kunna somna på kvällen. Tyvärr är en av de främsta sakerna att undvika det blåa skenet från skärmar då det lurar hjärnan att det fortfarande är dag.

Hur mycket sömn behöver en vuxen?

De flesta vuxna behöver 6 – 9 timmar sömn per dygn men sen finns det de som klarar sig på mindre eller behöver mer. Den viktigaste delen är att få nog med djupsömn. Många sömnforskare har sett i sin forskning att en vuxen person behöver regelbundet mellan 7 – 8 timmar sömn per dygn. Det går bra med kortvariga förändringar som stör sömnen men blir det långvarigt så påverkar det din hälsa. Enligt svenska studier så sover en vuxen person i genomsnitt 6 timmar och 51 minuter per natt.

Det är viktigt att ha rutiner och hålla dem även på helgerna. En liten sovmorgon vill de flesta ha på helgen men försök att inte dra iväg allt för mycket från dina vardagsrutiner. Kroppen mår bäst av att sova ungefär samma tid varje kväll för då lär sig kroppen ett sömnmönster och du kan lättare somna och komma in i djupsömn. Lider du av sömnbrist eller inte känner dig utvilad är det ännu viktigare att du håller ett sömnmönster varje dag under veckan för att få till en bra sömnrutin så att du får en så bra sömnkvalitet som möjligt.

Sömnrutiner är viktigt

För att du ska känna dig utvilad och pigg är det viktigt att du får den djupsömn som du behöver under natten. Många försöker sova igen eller få en extra skön sovmorgon på helgen men egentligen mår kroppen bäst av rutiner. Du ska gå och lägga dig samma tid varje kväll och stiga upp samma tid varje morgon vare sig det är helg eller veckodag. Detta är extra viktigt om du känner dig trött under dagen eller har problem med att somna på kvällen.

En som sover bra sömn behöver ingen väckarklocka utan kroppen signalerar själv när den ska vakna. Men de flesta kan inte lita på att kroppen vaknar i rätt tid utan behöver en väckarklocka för att vara säker på att hinna till jobb eller skola i tid. Försök däremot att stiga upp när klockan ringer första gången och använd dig inte av snoozeknappen. Snooze förstör din sömncykel och den viktiga REM sömnen.

Kan man ta igen sömn?

Om du sover dåligt en natt så kompenserar kroppen så att du sover mer djupsömn nästkommande natt. Däremot gör din extra sovmorgon på helgen inget för att ta igen förlorad sömn under veckan. Känner du att du behöver en lång sovmorgon på helgen är det ett tecken på att du inte får tillräckligt med sömn. Du bör då se över hur du kan förbättra din sömnkvalitet och hålla dig till ett sömnschema varje dag under veckan för att få tillräckligt med sömn varje natt.

Sömnkvalitet

Det är inte bara antal timmar sömn som är viktigt utan kvaliteten på dessa timmar är otroligt viktigt. Vad är då en god sömnkvalietet? Det första är att du inte vaknar för många gånger för då stör du dina sömnstadier. Viktigaste för att få en god sömnkvalitet är djupsömnen och behovet av denna är lika för alla även om behovet av totala antalet timmars sömn per person varierar.

Sömnstadier

  1. Insomning – Tiden när du går från att vara vaken till att kroppen börjar slappna av och somna.
  2. Bas-sömn – Här blir du ännu mer avslappnad och hjärnaktiviteten minskar.
  3. Djupsömn – Nu börjar den viktiga återhämtningen på riktigt och sömnen startar. Nu blir du mer svårväckt.
  4. Fortsättning av djupsömn – Nu är din kropp i sin djupaste medvetandenivå och din hjärna arbetar med att återhämta sig. Din kroppstemperatur, hjärtfrekvens, blodtryck och andningsfrekvens sjunker ytterligare. I detta stadie är du mest svårväckt.
  5. REM-sömn – REM sömn står för Rapid eye movement och i detta stadie berabetas händelser från dagen och dem lagras i minnet. Under din REM sömn drömmer du som mest och det är ett staide som infaller nära när du vaknar vilket är orsaken till att du kan minnas dina drömmar som du har just då.

Vad händer om man får för lite sömn?

Sömn är viktigt för en god hälsa. Bland annat så försämras ditt immunförsvar av för lite sömn. Du blir även mer sugen på sötsaker eller fet mat vilket gör att du lättare går upp i vikt och därigenom ytterligare försämrar din hälsa och ökar risken för en rad olika sjukdomar.

När vi sover sker livsviktiga processer. Något som kallas synapser skapas i hjärnan när vi är vakna och dessa städar hjärnan när vi sover så att oanvända synapser tas bort. Även slaggproduket rensar hjärnan bort, bland annat beta-amyloid, protein-ansamlingar som är kopplade med Alzheimers sjukdom.

Efter längre tids sömnbrist så ökar risken att drabbas av exempelvis diabetes, ångest, depression, missbruk och hjärt- kärlsjukdomar. På kort sikt påverkas funktionsförmågan. Att vara riktigt sömnig gör att vi fungerar lika dåligt som under påverkan av alkohol. Exempelvis sker lika många olyckor på vägen på grund av sömnighet som av alkohol.

En intressant sak som framkommit i en studie med försökspersoner är att vi även har en sömndipp på eftermiddagen vid fyratiden som inte har med blodsockernivåer som många tror utan är kopplad till den biologiska dygnsrytmen. Detta återspeglas i trafiken då olyckorna går upp vid fyratiden på eftermiddagen, vilket är en timme innan rusningstrafiken sätter igång.

Kungsängen Marielund
Bättre nätter Venus Diamant
Kungsängen Signatur
Bättre nätter Senses
CirkaPris - 90 cm

25 990 kr

15 599 kr

7 995 kr

12 599 kr

Höjd madrass

35 cm (exkl. ben + bäddmadrass)

64 cm (ben 19cm, madrass 38 cm, bäddmadrass 7cm)

31 cm (exkl. ben + bäddmadrass)

52 cm (ben 19 cm, madrass 26 cm, bäddmadrass 7 cm)

Fasthet

Mjuk/medel/fast

Medium / Fast / Extra fast

mjuk/medel/fast/Extra fast

medium/ fast/ extra fast

Bäddmadrass cm/ingår

8 cm / ja

7 cm / ja

6 cm/ ja

6 cm / ja

Material bäddmadrass

Talalaylatex

Latex 

Memory foam

N/A

Färger

Beige, brun, antracit, ljusgrön, ljusblå, ljusgrå

Ljustgrå, antracit, svart, beige

Ljusgrå, mörkgrå

ljusgrå, antracit, svart, beige

Material madrass

Talalaylatex

Latexskum

Memoryskum + polyeterskum

komfortskum

Fjädrar

3 lager resår. Pocketresår och bonell resår

Pocketfjädrar

3 lager resår. 2 pocketresår + bonell resår. 

Dubbla pocketresår

Tvättbart överdrag bäddmadrass

N/A

Ja

Ja

N/A

Provnätter

180 (byte av fasthet ej retur)

100 (fritt byte, retur mot avgift)

180 (byte av fasthet ej retur)

100 (fritt byte, retur mot avgift)

Fri frakt

Nej 

Ja

Nej

Ja

Emma diamond resårmadrass
Bättre nätter Venus
Jysk Gold S70
IKEA Vatneström
CirkaPris - 90 cm

10 999 kr

5 799 kr

6 999 kr

5 595 kr

Höjd madrass

25 cm 

18 cm

25 cm

26 cm

Fasthet

Medelfast 

Medium / Fast / Extra fast

Extra fast / medium

Fast / medium fast

Vändbar

Nej

Nej

Ja

Nej

Material madrass

Diamond degree material + viskoelastiskt material + HRX material

Latexskum

Memoryskum + polyeterskum

Naturlatex + kokosfiber + bomull + ull

Material överdrag

Temperaturreglerande material 

Allergivänligt material

98% polyester + 2% kashmir

100 % Bomull

Fjädrar

300+ pocketresårer per m²

Pocketresår 

260 pocketfjädrar per m²

218 pocketresårer/m²

Tvättbart överdrag

Ja 

Ja 

Ja

Ja 

Andningsförmåga

Ja

Nej

Ja

Ja

Provnätter

100 (fritt byte och retur)

100 (fritt byte, retur mot avgift)

100 (byte ej retur)

90 (byte fasthet ej retur)

Emma madrass original
Tempur original supreme cooltouch
Jysk Gold F110 wellpur
IKEA Morgedal
CirkaPris - 90 cm

6 799 kr

14 495 kr

3 799 kr

1 495 kr

Höjd madrass

25 cm 

21 cm

24 cm

18 cm

Fasthet

Medelfast 

Mjuk

Medelfast

Fast

Material madrass

Airgocell material + viskoelastiskt material + HRX material

Viskoelastiskt material – NASA teknologi

AIR memoryskum + kylande gel + memoryskum + kallskum

Polyestervadd + Kallskum + polyeter

Material överdrag

Temperaturreglerande material 

Cooltouch som absorberar kroppsvärme

Fukttransporterande modal

Bomull + polyester

Tvättbart överdrag

Ja 

Ja 

Ja

Ja 

Andningsförmåga

Ja

Ja

Ja

Nej

Provnätter

100 (fritt byte och retur)

Nej

100 (byte ej retur)

90 (byte ej retur)

Passar för kroppstyp 1. mindre, 2, medelstor, 3 större.

1,2 och 3

1

uppfyller ej krav på ergonomiska egenskaper i tester

uppfyller ej krav på ergonomiska egenskaper i tester